ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Τζουμέρκα – Γεωτρόπιο Τεύχος 506 – 24 Δεκεμβρίου

Συνταγή πίτας από τα Τζουμέρκα

Όσο είστε στα Τζουμέρκα, δοκιμάστε όσες περισσότερες πίτες μπορείτε από την ανεξάντλητη συλλογή των ηπειρωτών. Η μπατσαριά (ή λαχανόπιτα) είναι μια ανοιχτή πίτα, που αντί για φύλο σκεπάζεται με ένα αραιό χυλό. Παραδοσιακά ψήνεται σε ειδικό ταψί που το λένε σινί. Η συνταγή που ακολουθεί είναι η παραδοσιακή και θα τη βρείτε στα σίγουρα δίπλα στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Μπατσαριά

Υλικά (για 1 ταψί 40 εκατοστών)
1 κιλό χόρτα (λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι, παζιά)
4 – 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι με μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο
350γρ. τυρί φέτα σκληρή σε μικρά κομμάτια
3 κούπες αλεύρι
1 κούπα καλαμποκάλευρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
2 κρόκους αυγών
1.5 κούπα ελαιόλαδο
μισή κούπα ξινόγαλο
μισή κούπα τραχανά
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε, ψιλοκόβουμε και αλατίζουμε τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Τα στύβουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν ώστε να μην έχουν υγρά. Κατόπιν, προσθέτουμε το τυρί, τον τραχανά, 1 κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Κάνουμε πηχτό χυλό με το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το γιαούρτι, μισή κούπα ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το μισό χυλό και επάνω του απλώνουμε τα χόρτα.

Αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με το ξινόγαλο, προσθέτουμε τους 2 κρόκους ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε ομοιόμορφα τα χόρτα. Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο στους 200 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου (στη φωτογραφία είναι ακόμα άψητη).

από τους Νίκη & Χρήστο Νικολάου
Μονολίθι Κατσανοχωρίων – ν. Ιωαννίνων

Κρασί από τα Τζουμέρκα

Το Αμπελοχώρι είναι ένα μικρό χωριό με 140 κατοίκους, περί τα 8χλμ ΒΔ από τα Πράμαντα. Παλιά λεγόταν Σκλούπο και η μετονομασία του δεν είναι τυχαία. Πριν τη φυλλοξήρα και τη μετανάστευση η περιοχή γύρω από το χωριό ήταν γεμάτη αμπέλια. Η σπάνια σήμερα ποικιλία «μαύρο Αμπελοχωρίτικο» ή «μαυρούδι Τζουμέρκων» έδινε ονομαστό ερυθρό κρασί, το οποίο στα μέσα της δεκαετίας του ’60 είχε βραβευτεί στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Απέναντι, στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας του Καλαρίτικου, περίπου ανάμεσα στους Χουλιαράδες και τον Βαπτιστή, είναι τα ψηλότερα σύγχρονα αμπέλια της Ελλάδας. Υψόμετρα από 1075μ έως 1180μ είχε δώσει το GPS στο «Κτήμα Ες Αεί», που δεν εμφιαλώνει ακόμα.

Λίγο νοτιότερα, στην όνομα και πράμα Πλατανούσσα του δ. Κατσανοχωρίων, λειτουργεί το οινοποιείο που ανήκει στα «Κτήματα Ευδοξία». Εκεί, η Παναγιώτα Σκαριώτη και ο σύζυγός της Κώστας Νταλίτσας εμφιαλώνουν το λευκό «Κελάρι Ευδοξία»
(κακοτρύγης, ντεμπίνα, σοβινιόν μπλαν) και τα ερυθρά «Κτήματα Ευδοξία» και «Κτήμα Γιωργάκη» (καμπερνέ σοβινιόν). Εμφιαλώνουν, επίσης, τσίπουρο από επιτρεπόμενες ποικιλίες, όπως λέει χαρακτηριστικά η ετικέτα του. Αν φτάσετε στην Πλατανούσσα -σας το προτείνω ανεπιφύλακτα- θα σας υποδεχθούν ευχαρίστως στο μικρό αλλά φιλόξενο χώρο τους, λίγο ψηλότερα από την κοίτη του Άραχθου.

Και κάτι που πρέπει να γνωρίζετε. Στη νότια, κυρίως, πλευρά των Τζουμέρκων είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη η «ιζαμπέλα» (ή ζαμπέλα). Η ποικιλία δεν ανήκει στην ευρωπαϊκή άμπελο αλλά στην αμερικανική, θεωρείται ακατάλληλη για την παραγωγή κρασιού και για αυτό απαγορεύεται (και όχι βεβαίως για την καταγωγή της). Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή τσίπουρου, του οποίου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αγαπούν πολύ οι κάτοικοι της περιοχής.
Αμπελοτόπι – Γεωτρόπιο – Νόεμβριος 2009 – Ιανουάριος 2010